Sütünüz tamamen size özeldir ve bebeğiniz ilk birkaç ay boyunca ihtiyaç duyacağı tüm besinleri üretir. Sağlıklı, dengeli bir diyet ve bol su tüketmek sütünüzün besleyici ve bol olmasını sağlar ancak genler, hormonlar ve bebeğiniz ihtiyaçları ve çevresel faktörlerden de etkilenebilir. Örneğin hava sıcakken sütünüzdeki su miktarı daha fazladır!
Anne sütü ne içerir?
Anne sütü çoğunlukla sudan oluşur (%87,5) ve ardından karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve mineraller gelir.
Emzirmenin başında ürettiğiniz süte ilk süt adı verilir. Bu süt, karbonhidrat, protein, vitamin ve yağ açısından zengindir. Yağ içeriği her kadında ve hatta beslemeler sırasında ve arasında farklılık gösterir.
Emzirmenizin sonuna doğru süt, bu aşamada son süt haline gelir, kalınlaşır ve daha koyu renklidir. Renginin daha koyu olmasının nedeni enerji ve yağ oranının daha yüksek olmasıdır ve bu özelliğiyle bebeğinizin beslemeler arasında daha uzun süre idare etmesini sağlar.
Sütünüz sizin ve bebeğiniz için ne yapar?
- Anne sütü bebeğinizin uyumasına yardımcı olabilir. Hormonlarınız gün boyunca değişir ve bu sütünüzü de etkiler. Akşamları, sütünüzle bebeğinize uykuyu tetikleyici hormonlar aktarırsınız.
- Emzirme, oksitosin seviyenizin artmasını sağlar ve bebeğinizi daha fazla sevmenizi sağladığı varsayılır.
- Sütünüzdeki antikorlar mikroplarla savaşarak bebeğinizin gelecekte daha sağlıklı bir hayatının olma ihtimalini artırır.
- Emzirdiğiniz süreçte tükettiğiniz gıdalar bebeğinizin tat tomurcuklarını etkileyebilir. Damak tadı aktarma olarak adlandırılan bu sürecin kültürel ve etnik yiyecek tercihlerinin sürdürülmesini sağladığı düşünülür.
- Anne sütü erkekler ve kızlar için farklıdır. Erkek bir bebek için üretilen süt kız bebek için üretilen sütten %25 fazla kalori içerir.
- Emzirme, günde yaklaşık 500 kalori yakabilir.
- Bebeğiniz ne kadar süt emerse vücudunuz o kadar süt üretir.