İlk dışkı yapışkan, yeşil-siyah renkli, katranımsı bir yapıya sahiptir ve poposundan temizlemeniz zor olacaktır. Buna mekonyum veya ilk dışkı adı verilir ve rahminizdeyken midelerine giren şeylerden oluşur.

Mekonyum veya ilk dışkı çoğunlukla ilk 48 saat içinde görülür. Birkaç günlük olduklarında anne sütüyle mi yoksa mamayla mı beslendiklerine bağlı olarak dışkılarında değişiklikler olur. Bebeğiniz anne sütüyle besleniyorsa sarının bir tonu olur, akıcı ve kokusuzdur. Mamayla besleniyorsa koyu kahverengi, daha katı ve kokulu olur. Mamayla beslenen bebeklerin dışkıları bazen koyu yeşil olur ancak bu yalnızca seçtiğiniz bebek mamasına bağlıdır. Kız bebeklerin ilk bezlerinde kimi zaman az miktarda beyaz atık veya kan olabilir. Bu endişelenecek bir durum değildir; annenin gebelik sırasında plasentadan geçen hormonlarından kaynaklanır.

Bebeğinizin poposuna özen gösterin. Kaka ve idrar içinde kaldığından popoları tahriş olabilir. Bu nedenle pislendiklerinde en kısa sürede değiştirmeye çalışın. Altlarını hemen bağlamanıza da gerek yok. Biraz hava almaları iyi olabilir. Piyasada çok farklı bebek bezleri mevcuttur. Ancak biraz ham pamuk veya ılık nemli bir bez daha iyi olabilir.


Ne sıklıkla kaka yapmaları gerekir?

Yeni doğduklarında anne sütüyle besleniyorlarsa her beslemenin ardından kaka yapabilirler. Dolayısıyla çok sayıda beze ihtiyacınız olur (Günde 12 bez sıra dışı bir sayı değildir). Mamayla besleniyorsa günde 5 keze kadar kaka yapabilir. 6 haftalık olduğunda bu durum değişir ve bebekler kaka yapmadan birkaç gün geçirebilirler. Mamayla beslenen birkaç aylık bir bebek günde bir kez ve hatta haftada bir kez kaka yapabilir ancak dışkı, anne sütüyle beslenen bebeklerden çok daha ağır kokar. Birkaç gün kaka yapmazlarsa ve kabızlıktan endişeleniyorsanız dışkı yumuşak olduğu müddetçe sorun olmadığını unutmayın.

Dışkıları günden güne farklılık gösterebilir ve bu normaldir. Yine de aşağıdaki konulara dikkat etmeniz gerekir:

 

  • Dışkı aşırı kokulu olur
  • Çok akışkan olur
  • Çok sert olur
  • Dışkıda kan olur
  • Dışkı çok açık renkli olur

Bunlardan herhangi birini fark ederseniz sağlık danışmanınızla konuşmalısınız.

İshal sorunu var mı?

Gelişimleri devam ettiği ve sindirim sistemleri bu yeni, dış dünyaya karşı çok hassas olduğu için ishal, yeni doğanlarda sık görülür. Özellikle emziriliyorsa bebeğinizin bezinin biraz akışkan olması normaldir. Ancak normalden fazla sızıntı oluyorsa aşağıdaki ishal semptomlarını kontrol edin:

  •  Ateş
  •  Sütü reddetme
  •  Daha az ıslak bez
  •  İdrarda ağır koku

Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuzla görüşüp bebeğinize sıvı vermelisiniz. Bolca sıvı verin ve doktorunuzla görüşün.