Bebeklerde laktoz hassasiyeti oldukça nadir görülür.

Prematüre doğmadıkları veya iki ebeveynden de kalıtsal olmadığı müddetçe, çocuklarda laktoz hassasiyeti ilerleyen yaşlarda, ergenlik dönemlerinde görülür.

Laktoz hassasiyeti nedir?

Laktoz hassasiyeti, laktaz enzimi eksikliğinden kaynaklanır. Laktaz, sütteki ana şeker olan laktozu ayrıştırır. Laktoz sindirilemediğinde rahatsızlık veren semptomlara neden olabilir.

Laktoz hassasiyeti semptomları diğer koşullara çok benzer ve teşhis edilmesi güç olabilir. Laktoz hassasiyeti, süt alerjisi ile aynı değildir. Süt alerjisi, bağışıklık sistemi tarafından verilen bir tepkiyken laktoz hassasiyeti bir sindirim sistemi sorunudur. Laktoz hassasiyeti semptomları, süt içildikten 1 dakika sonrası ile 3 saat sonrası arasında herhangi bir zamanda görülebilir.

Semptomlar arasında şunlar bulunur:

  • İshal
  •  Karında şişlik
  •  Aşırı gaz
  •  Karın ağrısı
  •  Kusma
  •  Bağırsaklarda gurultu

Bunların hiçbiri bebeğiniz için eğlenceli değildir ve huzursuz olmalarına veya ağlamalarına yol açabilir.

Laktoz hassasiyeti nasıl tedavi edilir?

Laktoz hassasiyetinden endişeleniyorsanız bebeğinizin doktoruyla görüşün. Bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri almasını sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Emziriyorsanız laktaz damlaları alabilirsiniz. Bunlar, anne sütündeki laktozun ayrıştırılmasına yardımcı olur. Laktaz damlaları, sterilize bir biberonda anne sütüyle karıştırılabilir veya beslenmeden hemen önce kaşıkla verilebilir. Laktoz, vücudunuzda üretildiğinden ve şahsen tükettiğiniz laktoz miktarıyla bağlantılı olmadığından kendi diyetinizde bir değişiklik yapmanıza gerek olmaz.

Bebeğiniz mamayla besleniyorsa geçiş yapabileceğiniz laktozsuz mamalar bulunmaktadır ancak tavsiye almak için bir sağlık profesyoneliyle görüşün.

Bebeğiniz büyükse ve katı yiyeceklerle besleniyorsa laktoz içeren yiyeceklerden kaçınmaları gerekir. Yiyeceklerin etiketlerini dikkatle okuduğunuzdan ve peynir altı suyu, kuru süt katıları, kaymak, süt yan ürünleri ve yağsız kuru süt tozu gibi kelimelere dikkat edin. Bunlar istenmeyen kelimelerdir.