Müslininizi unutmayın! Sizin bebeğiniz iyi bir şekilde gaz çıkarabilir ve bu esnada biraz veya çok miktarda süt gelebilir. (Bu durum her bebek için geçerli değildir).
Genel olarak bebekler; hem emzirilirken hem de biberondan süt içerken hava da yutarlar. Yutulan hava, bebeklerin minik midelerinde hapsolur ve bebekler için oldukça acı verici bir sancıya sebep olur. Bu durum siz ebeveynler için de sıkıntı yaratacağından yapılabilecek en doğru şey yutulan havanın çıkartılmasıdır. Bebeğin gazını çıkarmak için en iyi zaman besleme ortası veya sonrasıdır. Bebeğiniz beslenme sırasında veya sonrasında uyuyakalırsa ve gazını çıkarma fırsatı bulamazsanız endişelenmeyin. Her bebeğin uyumadan önce gazının çıkarılması gerekmez. Emzirilen bebekler, biberonla beslenen bebeklerden daha az hava yutma eğilimi gösterirler ve bu nedenle aynı sıklıkta gaz çıkarma ihtiyacı hissetmezler. Bolca kıvranma ve mızmızlanma olacağından ne zaman gaz çıkarma ihtiyacı hissettiklerini anlarsınız.
Bebeğinizin gazını çıkarma
Bebeğinizin midesinde sıkışan havayı çıkarmasına yardımcı olmak için sırtlarının sol tarafına, midelerinin bulunduğu kısma odaklanın ve bebeğiniz gaz çıkarana ve yeniden mutlu olana kadar nazikçe ovun/vurun/masaj yapın. Bunu birkaç şekilde yapabilirsiniz:
- Bebeğinizi dik şekilde omzunuza yaslayın ve bir elinizle poposundan tutarken diğer elinizle sırtına hafifçe vurun
- Bir elinizi bebeğinizin göğsüne koyun ve bebeğinizin çenesinin baş parmağınızla işaret parmağınız arasında desteklendiğinden emin olarak bebeğinizi nazikçe kucağınıza alın ve diğer elinizle sırtına hafifçe vurun
- Bebeğinizi kucağınıza yüz üstü alın (göbeği bir bacağınızda kafasıysa diğer bacağınızda yana dönük). Bir elinizle bebeğinizi tutarken diğer elinizle sırtına hafifçe vurun veya sırtını ovun
Bebeğinizin hangi yöntemi daha çok sevdiğini görmek için muhtemelen pek çok farklı yol deneyeceksiniz. Bebeğinizin en kolay gaz çıkardığı yolu bulduğunuzda bu süreç genellikle yalnızca birkaç dakika sürer. Ardından, yapabilirseniz 20-30 dakika boyunca dik kalmalarını sağlayın; reflü eğilimleri varsa bu adım özellikle önemlidir.
Büyük bebeklerde gaz çıkarma
Bebeğiniz biraz büyüyüp kafasını daha iyi kontrol eder hale geldiğinde yürüyüşe çıkıp bebeğinizi önünüzde yüzü dışarı bakacak şekilde dik tutmak da başka bir gaz çıkarma yöntemidir. Bir elinizle poposundan tutarken diğer elinizle karnına hafifçe bastırdığınızdan ancak karnını sıkmadığınızdan emin olun. Yürüyüşünüzün oluşturduğu hareket ve elinizle yaptığınız baskı gaz çıkarmasına yardımcı olacaktır.
Bebekler 2 aylık olduklarında kendi kendilerine gaz çıkarabilme olasılıkları artar. Yaklaşık 4-6 aylık olduklarında daha güçlü boyun ve karın kaslarına sahip olurlar ve bu da çok fazla hava yutmalarını engeller.