Zamanla bebeğinizin barsak hareketlerini tanıyacak ve onun için neyin normal olduğunu fark eder hale geleceksiniz. Barsak hareketleri sırasında birkaç dakika zorlanırsa endişelenmeyin. Karın kasları zayıf olduğundan bu durum küçük bebeklerde sık görülür. Dışkı yumuşak olduğu sürece kabızlık yoktur.
Kabızlık belirtisi ve semptomları:
- Sert ve topak dışkı
- Aşırı veya ağır kokulu gaz
- İştah kaybı
- Kambur durma veya dışkı çıkarırken ağlama
- Enerji düzeyinde azalma
- Asabiyet
Nedenini bulma ve yardımcı olmak için yapabilecekleriniz:
Beslenmesinde bir değişiklik var mı?Anne sütünden mamaya ve diğer yiyeceklere geçmek kimi zaman kabızlığa neden olabilmektedir. Bebeğiniz küçükken sindirim sistemi yeni gelişmekte ve yiyeceklerle nasıl baş edeceğini öğrenmektedir. Bebeğinize yardımcı olmak için sırt üstü yatırabilir ve bacaklarını pedal çevirir gibi hareket ettirebilirsiniz. Ancak bunu yavaş yapın; yarış bisikleti için henüz erken. Bu, bağırsaklarındaki hareketi kolaylaştırır.
Yeterince sıvı tüketiyor mu? Bebeğinizin sıvı tükettiğinden emin olun. Yeterince sıvı tüketmezse dışkısı çok daha sert ve çıkarılması çok daha güç olur. Bebeğiniz diş çıkarıyorsa veya soğuk algınlığı varsa fazla su içemez veya yemek yemez, bu da susuz kalmaya neden olur. Bu sorunu evde çözmek kolaydır. Biberonla beslenen bebek için kaynamış suyu soğutun ve besleme aralarında bebeğinize verin. Diş çıkaran bebeğinize su vermeniz konusunda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Biraz daha büyüdüyse ve katı yiyecekler yiyebiliyorsa küçük kupalarında veya bardaklarında su olduğundan emin olun.
Yeterince lif tüketiyor mu? Bebeğiniz büyüdüyse ve katı yiyecekler tüketiyorsa kabızlığın nedeni lif yetersizliği olabilir. Diyetinde yeterli meyve ve sebze bulunduğundan emin olun. Günde beş kez iyi bir başlangıç noktasıdır. Armut, kuru erik ve bezelye kabızlığa karşı iyi yiyeceklerdir. Bebeğinizin ayına göre doğru meyveleri verebilirsiniz. Mısır gevreği yerine daha fazla lif içeren bol tahıllı veya tam tahıllı gevrek de deneyebilirsiniz.
Endişeleniyorsanız veya yukarıdaki ipuçları faydalı olmuyorsa tavsiye için bir sağlık profesyoneliyle görüşmenizi tavsiye ederiz.