Bebeğiniz taytay dururken sendeliyor, düşüyor ancak ayakta durmaya çalışıyorsa yürümek için ilk adımlarını atmaya çalışıyordur. Minik yavrunuzun bacak ve diz kaslarını güçlendirmek için tüm bunları yapıyor. Yürüme becerisini geliştirirken kendine güveninin artması için; sevginize, teşviğinize ve desteğinize ihtiyaç duyar. Belki bebek hoppalası veya dizlerinizde küçük ve dengeli zıplamalarla bu süreçte ona yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğiniz yürümeye ne zaman hazır olacak?
Kendini kaldırabildiğinde ve bacaklarınıza veya koltuğa tutunarak ayakta durabilecek kadar güçlendiğinde bebeğinizi adım atmaya cesaretlendirebilirsiniz. Bebeğiniz 10-18. aylar arasında herhangi bir zamanda yürümeye başlayabilir ancak her bebeğin farklı olduğunu ve bebeğinizin kendini hazır hissettiğinde yürüyeceğini unutmayın.
Nasıl yardım edebilirsiniz?
- Överek, kollarınızı açarak ve büyük gülücüklerle bebeğinizi cesaretlendirin.
- Düşerse koşup kaldırmamaya çalışın, kendi kendine ayağa kalkmasına izin verin. Bu, dizlerinin gelişmesine katkıda bulunarak oturmasına ve bir şeyler almasına da yardımcı olur.
- Mobilyalarınızı, bebeğinizin birinden diğerine gidebileceği uzaklıklara çekin. Dengesi arttıkça mobilyalarınızı uzaklaştırabilirsiniz.
- Daha uzağa gitmeye teşvik etmek için oyuncaklar kullanın. Yerdeki renkli nesneleri takip etmeye bayıldıklarından bunlar iyi birer seçenek olacaktır.
- Evdeyken ayaklarının çıplak olması tercih edin. sert zeminlerde çoraplar kaygan olabilir.
- İtmeli oyuncaklar eğlencelidir ve güvenlerini artırır. Yine de düşme ihtimalini göz önünde bulundurmalı ve yanından ayrılmamalısınız.
- Bebeğinizi yürüyüşe çıkarın (arabasıyla değil). Egzersiz için zamana ihtiyacı olacaktır. Kendi başlarına yürüyebildiklerinde günde en az 3 saat fiziksel etkinlik yapmaları gerekir ancak bu yürüyüş, ayakta durma, zıplama veya koşma gibi etkinliklerin karışımı olabilir.
Güvenlik + eğlence = daha fazla eğlence
Bebeğiniz evdeki tüm dolapları boşaltmak istiyor gibi görünebilir. Çocuğunuzun güvenliği ve kendi huzurunuz için evinizi bebeğe uygun hale getirin.
- Çocuk emniyet kilitleri veya elastik bantlar, dolapların kapalı tutulması için iyi yöntemlerdir.
- Keskin kenarlara yastıklar yerleştirin. Kafası, sehpanız ile aynı yükseklikte olabilir.
- Takılmasını önlemek için oyuncakları yerde bırakmayın.
- Bebeğiniz, her şeye tırmanmaya başlayacağı için mobilyaları pencerelerden uzak tutun.
- Süs havuzu, çocuk havuzu ve yüzme havuzu gibi yerlerin çevresinde dikkatli olmanız son derece önemlidir. Yüzme havuzlarında güvenlik kapıları olduğundan, çocuk havuzlarının her zaman boşaltıldığından ve süs havuzlarını metal ızgaralarla kapatabildiğinizden emin olun.
- Yemek pişirirken tavanın sapını bebeğinizin uzanıp yetişemeyeceği bir yere çevirin.
- Çayınızı veya kahvenizi bebeğinizin erişebileceği bir yerde asla bırakmayın.
Merdivenlerden çıkma ve inme
Merdivenlerden inmelerinin en kolay yolu göbekleri üzerinde ayaklarına doğru ilerlemek veya oturarak inmektir. Nasıl yapacağını gösterirseniz sizi taklit edecektir. Sırayla adım atmayı öğrenmesi biraz vakit alacak. Bu nedenle sabırlı olun ve asla kendi başına merdivenden çıkmasına ve inmesine izin vermeyin. Endişeleniyorsanız kendisine güvenene kadar merdiven kapıları kullanabilirsiniz.