Bebekler öyle hızlı büyüyor ki ne zaman doğdu, ne zaman ek gıdaya geçti insan inanamıyor. Çünkü; ek gıda demek, sizinle aynı şeyi yemeye başlaması demek ki; daha dün meme emen ve/veya mama yiyen bebeğin; bugün normal gıda ile beslenmeye başlaması bile duygusal annelerin gözünün yaşarmasına sebep. Ah anneler… Bu ek gıda daha başlangıç, süreç öyle hızla ilerleyecek ki; ne zaman ilkokula başladı, ne zaman üniversiteden mezun oldu şaşıracaksınız. Çok da duygusallaşmayın, sizin süreciniz de aileniz için aynı şekilde yaşandı…

Ek gıda dönemimize geri dönelim…

Bebeklerin sindirim sistemleri doğumdan itibaren yalnızca anne sütünü sindirecek şekilde işlem yapar. Dolayısıyla; bu sisteme dışarıdan bir besin verdiğinizde sindirim sistemi yeni besini sindirmek için işleyişini değiştirmek zorunda kalır. Tam da bu aşamada sindirim sistemini yormamak, sistemi yeni gıdaya alıştırmak ve bebeğin yeni yiyeceklere vereceği olası reaksiyonları rahatça takip edebilmeniz için 3 gün kuralı devreye giriyor.

3 gün kuralı neden çok önemli?

Çünkü; 3 gün kuralı sayesinde bebeğiniz yeni bir yiyecekle tanıştığı zaman;

  • oluşabilecek alerjik reaksiyonları,
  • olası yan etkileri,
  • hangi belirtinin hangi yiyecekten kaynaklandığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

3 gün kuralı nasıl uygulanır?

Ek gıda dönemi aslında sabır ve gözlem dönemi.

Yavaş yavaş ek gıdalara başlayan bebeğinize bir gıdayı ilk defa veriyorsanız;

  • Yeni gıdayı denediği günden 3 gün sonra farklı bir gıdayla tanıştırın. Böylece geçen 3 gün süre içerisinde bebeğinize verdiğiniz gıdanın etkilerini anlayabilir, bebeğinizin o gıdayı sevip sevmediğini gözlemleyebilirsiniz. Özellikle ek gıdalara geçiş evresinin başlangıcında bu kuralı uygulamanız; bebeğinizin sağlığı ve sizin doğru şekilde müdahale edebilmeniz açısından önem taşır.

3 gün kuralını uygulamak size ve bebeğinize ne kazandırır?

  • İlerleyen dönem içi bebeğinizi bünyesine uygun olmayan yiyeceklerden korumak için önleminizi alabilirsiniz.
  • Bebeğinizin beslenme alışkanlığını kazandığı ve yeme becerisinin geliştiği ek gıdalara geçiş sürecinde; bebeğinize özel bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yiyecekleri tanıması, tatlarını anlaması, sevdiği ve sevmediği gıdaları ayırt etmesi yani beslenme becerisi gelişir.
  • Bebeğinizin yiyeceklere verdiği tepkiyi görüp; ilerleyen aylarda hangi gıdaları beraber hangilerini ayrı ayrı vermeniz gerektiğine bu kural sayesinde rahatlıkla karar verebilirsiniz.

3 gün kuralı ne zaman başlar? Ne zaman biter?

6 ayda başlayan 3 gün kuralı bebeğiniz 10. aya gelene kadar önemini korur. Yani 6. ayda uygulamaya başladığınız 3 gün kuralını, 10. ayda bırakabilirsiniz.

Eğer aile hikayenizde alerjik bireyler varsa; tedbir için bebeğiniz 12 aylık olana 3 gün kuralını uygulayabilirsiniz. Oluşabilecek her türlü olağan dışı durumda doktorunuza danışarak hareket etmenizde de fayda var.

Ek gıda döneminde 3 gün kuralı uyguladığınız bebeğinizde alerjiyle karşılaştığınızda ne yapmalısınız?

Özellikle aile geçmişinizde gıda alerjisi varsa; bebeğinizde de olması durumunu göz önünde bulundurmanız en doğru hareket olacaktır. Bebeğinizin beslenme programını bu duruma göre oluşturun.

Aile hikayenizde alerji durumu yaratan bir besini vermeyi “denemeden elemek” asla sağlıklı bir yöntem değildir.

Eğer bebeğinizin yediği bir şeye reaksiyon gösterdiğini görürseniz aradan biraz zaman geçtikten sonra tekrar küçük bir miktar vermeyi “mutlaka” deneyin. Tekrar aynı belirtileri görürseniz o besini menünüzden çıkarabilirsiniz.

Unutmayın; ek gıda döneminde alerji ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Bu nedenle; doktorunuza danışmanız en doğrusudur.