Hamilelik hepimiz için daha ilk andan içimizi kıpır kıpır yapan, kendi önemimizi biraz daha net anlamamızı sağlayan, bize güç veren ve bizi olgunlaştıran “büyülü bir süreç.”
Hamilelik ya da diğer bir deyişle gebelik; hamilelik belirtileriyle başlayan; her an bize yeni şeyler öğreten, karşımıza her gün yeni bir biz çıkaran müthiş bir 40 haftalık serüven.
Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Hamilelik herkes için farklı sürprizlere gebe. Alıştığımız bir sistemin dışına çıkıyor, kimimiz bu süreci rahat ve eğlenceli geçirirken, kimimiz birkaç küçük değişiklikle baş etmek durumunda kalabiliyoruz.
- Karın ya da Kasıklarda Ağrı: Özellikle ilk 4 ayda görülen bu durum normaldir. Yaşam kalitemizi çok fazla etkilemez.
- Kusma: Hamilelik bulantısı hormonlara bağlı bir durumdur. Kimimizi etkilemezken, kimi gebeliklerde bulantı ve kusma normalin üzerinde yaşanabilir. Bu durumda doktora danışmak en doğru karardır.
- Baş Ağrısı: Özellikle ilk 3 ayda görülen baş ağrısı aslında bulantı ve kusma nedeniyle ortaya çıkan besin alamama durumu susuz kalmaya yol açar. Bunun yaşanmaması için bol su içmeyi ve iyi beslenmeyi unutmayın.
- Halsizlik ve Sürekli Uyku İsteği: Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında vücutta artan progesteron hormonu bize halsizlik, yorgunluk hissi ve sürekli uyuma ihtiyacı yaşatabilir. Ancak ne mutlu ki; 3. aydan itibaren tümü ortadan kalkar.
- Sık İdrar: Özellikle ilk 4 ay görülen bu durum eğer yanma hissi yaşatmıyorsa normal bir durumdur. Bilin ki; 4. Ayda hafifleyen sık idrara çıkma durumu hamileliğin sonlarına doğru yeniden görülebilir.
Hamilelik Şekeri Nedir?
Özellikle hamileliğin ilerleyen döneminde görülen hamilelik şekeri; bilinen diyabetten farklı bir durum.
Önemli riskleri olsa da; erken teşhis ve doğru şekilde kontrol altına alınma durumunda anneye ve bebeğe zarar vermeden doğum sonrasında ortadan kayboluyor.
Özellikle son yıllarda gebelerin %5’inde görülen gebelik şekeri; yakın doktor takibi ile aşılabilir.
Hamilelik Şekeri Nasıl Önlenir?
Gebelik diyabeti; doğru ve iyi beslenmeyle doktor kontrolünde aşılabilecek bir durum. Yani; hayatımızın her döneminde olduğu gibi; hamilelik dönemimizde de gebelik şekeri diyeti yaparak bunun önüne geçmek mümkün.
Hayatının hiçbir döneminde diyabet sorunu yaşamayanlarda da görülen gebelik diyabeti; hamilelik rutin testleri arasında yapılan gebelik şekeri testi ile kolayca tespit edilebilir.
Doktorunuzun önerdiği şekilde bol hareket etmek, yürüme rutini oluşturmak, sağlıklı beslenmek zaten hayatımızın her döneminde olduğu gibi, gebelik döneminde de; sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek, hamilelik şekerinin önüne geçmek, hamilelik stresi ve hamilelik depresyonunu aşmak için de önemli.