İnek sütü alerjisi veya inek sütü proteini alerjisi, bir yaş altındaki bebeklerin %2/7’sini etkileyen yaygın bir çocukluk dönemi alerjisidir. Semptomlar süt tüketildikten sonra hemen, günün ilerleyen saatlerinde ve hatta birkaç gün sonra görülebilir. Bu endişe verici olsa da çoğu çocuk 5 yaşına bastığında inek sütü alerjisinden kurtulur.

İnek sütü alerjisinin semptomları

İnek sütü alerjisiyle ilişkilendirilen çok sayıda semptom mevcuttur ve bunlar arasında aşağıdakiler de bulunur:

  •  Ciltte kızarık ve kaşıntılı döküntü
  •  Dudaklarda, yüzde ve gözlerde şişkinlik
  •  Kusma
  •  İshal
  •  Kabızlık
  •  Burun akması veya tıkanması
  •  Karın ağrısı
  •  Egzama artışı, inek sütüne verilen gecikmeli bir reaksiyon belirtisi olabilir

Çoğu reaksiyon hafiftir ancak inek sütü alerjisi bazen anafilaktik şoka neden olabilir. Bu semptomlar arasında hırıltı, nefes darlığı, boğaz ve dilde şişme, bilinç kaybı ve gevşeme olabilir. Çocuğunuzun inek sütüne alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız en iyi yöntem bir sağlık profesyoneline danışmaktır.

İnek sütü alerjisinin sebebi nedir?

Bazı insanlarda bağışıklık sistemi belirli süt proteinlerini tehlikeli olarak tanımlar ve bunları etkisiz hale getirmek için immunoglobin E (IgE) antikorları salgılar. Bu antikor aynı zamanda bağışıklık sisteminize, histamin ve diğer kimyasallar da salgılamasını söyler ve bu nedenle istenmeyen alerji semptomlarına yol açar. İnek sütünde yer alan ve alerjiye yol açan iki ana protein türü Kazein ve Peyniraltı Suyudur. Kazein, sütün kaymak tutan kısmında bulunurken Peyniraltı Suyu kalan sıvı kısımda bulunur. Bebeğinizin bu proteinlerden birine veya her ikisine birden alerjisi olabilir. Çocuğunuzun inek sütüne alerjisi varsa yumurta, yer fıstığı, soya ve hatta sığır eti gibi diğer yiyeceklere karşı alerji geliştirme ihtimali de daha yüksektir. Bu konuda kaygınız varsa sağlık profesyoneliniz ile görüşün.

İnek sütü alerjisinin yönetilmesi

Bebeğinize teşhis koyulduktan sonra bebeğinizin diyeti ayarlanarak inek sütü alerjisi kolaylıkla yönetilebilir. Soya, yulaf ve bazı kabuklu yemişlerin sütleri gibi çok sayıda süt alternatifi mevcuttur. Bebeğiniz mamayla besleniyorsa endişelenmeyin. Doktorunuz özel bir bebek maması önerecektir. Ancak bebeğinizi hâlâ yalnızca anne sütüyle besliyorsanız diyetinizdeki tüm inek ürünlerini kesmeniz istenir. Yiyeceklerin etiketlerinde süt veya süt ürünleri içermez ibaresi bulunsa da bazılarında bebeğinizin hastalanmasına yol açabilecek süt proteinleri bulunabileceğini unutmayın. Etiketleri dikkatle okuyun ve hâlâ emin değilseniz üreticiyle iletişime geçin. Çocuğunuzun süt alerjisinin geçip geçmediğini görmek için her 6-12 ayda bir kontrol ettirilmesi önerilir.

İnek sütüne alerjisi olan bebekler için keçi sütü uygun mudur?

Genel kanının aksine, inek sütü alerjisi tıbbi olarak onaylanan bebekler için keçi sütü uygun bir alternatif değildir. Bunun nedeni, inek sütü ve keçi sütünün paylaştığı protein sayısının çok olmasıdır.