Bebeğiniz eşsizdir ve dil becerilerini kendi hızında geliştirir. Bu nedenle bebeğinizi oyun grubundaki veya parktaki diğer çocuklarla karşılaştırmayın. Konuşma yetisi yavaş yavaş gelişir ve büyük farklılık gösterebilir. Kelimeleri seslendirmeye başlamadan önce ses tonunuzu ve vücut dilinizi anlamaya başlar. Çocuğunuzun beyni bir sünger gibidir. Sizi ve çevrenizdekileri taklit ederek öğrenir. Dolayısıyla konuşmalarının gelişebilmesi için bebeğinizle mümkün olduğunca konuşun.

Beklenebilecek zaman çizelgesi

Bebeğiniz 3-4 aylık olduğunda daha az ağlamaya başlar ve anne veya baba gibi bazı kelimeleri seslendirmeye başlar.

4-5 aylıkken sesini denemeye başlar; komik yüzler veya seslere tepki vererek güler ve dikkatinizi çekmek için ses çıkarır. Bebeğiniz bu aşamada ses çıkarmıyor veya göz teması kurmuyorsa sağlık profesyonelinizle görüşmeniz doğru olabilir.

7-12 ay arasında sizi taklit etmeye başladıklarını ve mırıldandıklarını (aguladıklarını) fark edebilirsiniz. Bebeğinizle sohbet ediyor gibi yapabilirsiniz. Oyuncaklar ve kıyafetler gibi aşina olduğu bazı nesneleri anlayabilir.

12 aylık olduğunda ilk kelimelerini söyleyebilir (bu bebeğinize bağlı bir durumdur ve ilk kelimelerini söylemesi daha uzun sürebilir). Sonuç olarak ilk kelimeleri çok net bir şekilde seslendiremeyecekleri için bebeğinizden çok fazla beklenti içinde olmamanız en iyisi olur. Aslına bakarsanız çocukların 4 yaşına kadar çok da anlaşılabilir olmaları beklenmez!

15 aylık olduğunda sözlerini el hareketleriyle desteklemeye başlar ve 6 kelimeye kadar konuşabilir.

Çocuğunuzun konuşmasına yardımcı olabileceğiniz bazı ipuçları aşağıda verilmiştir:

  •  Gün boyunca bebeğinizle mümkün olduğunca konuşun. Yürüyüşe çıkmak, yeni nesneleri ve renkleri göstermek gibi basit şeyler söyleyin. Bu aynı zamanda içinde yaşadığı ortamı öğrenmesini sağlar.
  •  Bebeğinize kitap okuyun ve kitaplardaki resimleri, aşina olduğu şeyleri işaret ederek anlatın.
  •  Birlikte oynarken çocuğunuzla konuşun. İsimler (mavi), sıfatlar (yüksek) ve fiiller (yapmak) gibi çeşitli dil öğelerini teşvik ettiğinden lego blokları iyi oyuncaklardır.
  •  Tekerleme söylemek yeni kelimeler öğrenmesini eğlenceli hale getirebilir.
  •  Söylediği kelimeleri devam ettirin. Örneğin “ördek” dediklerinde “Evet, sarı ördek” diyerek onaylayın.
  • Bir şey söylediğinde övün; hatalara odaklanmayın.
  •  Bebeğiniz dudaklarınıza odaklanarak öğrenir. Bu nedenle çocuğunuzla konuşacağınızda ona yaklaşın.
  •  Mavi veya sarı gibi seçenekler sunarak kendi kelimelerini kullanmaya teşvik edebilirsiniz.
  •  Çocuğunuzla konuşurken dikkatini dağıtacak şeyleri uzak tutun; TV’yi kapatın ve ilginizi çocuğunuzla olan iletişiminize odaklayın.
  •  Çocuğunuzu bolca teşvik ederek yeni kelimeler söylemesi ve sohbetlerinize katılması için güven vermiş olursunuz.