D vitamini aynı zamanda güneş vitamini olarak da bilinir! Bunun nedeni; en doğal ve verimli D vitamini kaynağının doğrudan güneş ışığındaki UVB ışınlarından gelmesidir (UVB ışınları camdan geçemez). İnsan vücudu, güneş ışınları doğrudan cilde temas ettiğinde D vitamini üretir ancak D vitamini yiyeceklerden ve tamamlayıcılardan da alınabilir.
D vitamininin rolü
D vitamini; bebeğinizin kemik, kas ve diş gelişimi için gerekli olan kalsiyum ve fosfor seviyelerini düzenler. Aynı zamanda enfeksiyonlarla mücadelede bağışıklık sistemini destekler. Çocuklarda uzun süreli D vitamini eksikliği kemiklerin yumuşak veya zayıf olmalarına neden olan raşitizme yol açabilir. D vitamini eksikliği gelecekteki bazı sağlık riskleriyle de ilişkilidir Bunlar arasında astım, alerji, kalp-damar rahatsızlıkları ve tip 1 ve 2 şeker hastalığı bulunur. Bebeğinizin yeterli miktarda D vitamini almasını sağlayarak bu sorunlarla karşılaşma riskinin azaltılmasına aktif bir biçimde katkıda bulunabilirsiniz.
Kışın D vitamini
Kışın, dünyaya daha az UVB ışını ulaşır. Birkaç gün çok yağmurlu geçerse bebeğiniz yeterli miktarda D vitamini seviyesi için yeterince güneş ışığı alamayabilir. Bu dönemlerde bebeğinizin D vitamini ihtiyacını yiyeceklerden ve tamamlayıcılardan karşıladığınızdan emin olmanız önemlidir.
D vitamini içeren yiyecekler
Yiyecekler arasında en iyi D vitamini kaynağı somon, sardalya, alabalık, rina ve uskumru gibi yağlı balıklardır. Ancak yağlı balıklar az miktarda kirletici içerebilir ve bunlar da vücutta birikebilir. Bu nedenle bebeğinize haftada 2 porsiyondan fazla yağlı balık vermeyin. D vitamini içeren diğer yiyecekler arasında kırmızı et, ciğer ve yumurta sarısı bulunur. D vitamini takviyeli yiyeceklere de dikkat edin. Kahvaltılık gevrekler, çoğu sürülebilir yağ ve yaşadığınız yere göre bazı sütler bu tür yiyecekler arasında bulunur. Etiketleri kontrol ettiğinizden emin olun.
Takviyeler
D vitaminli takviyelerini eczanelerde bulabilirsiniz. Bebeğiniz için genellikle damla veya jelibon şeklinde olurlar. Bebeğiniz için tavsiye edilen miktar günde 7-10 mikro gramdır. Büyüme sırasında, bebeğinizin günlük ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmak için süt D vitamini ile takviye edilir. Bu nedenle bebeğinize herhangi bir takviye vermeden önce bir sağlık profesyoneli ile görüşmenizi tavsiye ederiz.