Ağlamak bebeğinizin sizinle iletişim kurabileceği tek yoldur. Ağlayarak size bir şey anlatmaya çalışır ve bu pek çok şey olabilir. Her şeyi değerlendirdiğinizden emin olmak için aşağıdaki kontrol listesini kullanın:
- Aç olabilir mi? Bebeğinizle aranızdaki bağ güçlendikçe ağlamaları arasındaki farkları tanır hale geleceksiniz. Acıktığı için ağlıyorsa çözümü kolaydır.
- Bezini değiştirmenizi istiyor olabilir mi? Tuvalet ihtiyacımız olduğunda biz bile huzursuz oluruz.
- Yalnızca kucağınıza almanızı istiyor olabilir mi? Mutsuz olduğunda kucağınıza aldığınız için kötü bir alışkanlık geliştirmeyecektir. Dolayısıyla yalnızca kucağınıza alarak çocuğunuzu şımartmaktan endişelenmeyin, bu değerli anların keyfini çıkarın.
- Üşüyor veya sıcaktan bunalmış olabilir mi? Elleri ve ayakları sıcaktan bunaldıklarında bile soğuk olma eğilimi göstereceği için göğsünden veya boynunun arkasından sıcaklığı kontrol edin. Üzerindekileri biraz azaltmak veya artırmak isteyebilirsiniz.
- Akşamları daha çok mu ağlıyor? Fazla huzursuz olabilir; gün içinde yeterince uyuduğundan emin olun.
- Hasta olabilir mi? Kendini kötü hissettiğinde daha az ağlayabilir ve sesi normalden farklı olur. Yiyeceği reddeder ve kilo kaybetmeye başlarsa doktora götürün. Kilo kaybı bebeğinizin sağlığını etkiler.
- Beslendikten sonra ağlıyor mu? Gaz birikmiş olabilir. Besleme sırasında ve sonrasında gazını çıkarmayı unutmayın. Hâlâ rahatlamıyorsa kolik olabilir.
Bebekler doğduklarında gözyaşı üretemediklerini biliyor muydunuz? Bunun nedeni yeni doğanlarda gözyaşı pınarlarının ana işlevinin gözleri nemli tutmak olmasıdır. Yalnızca birkaç aylık olduklarında gözyaşı üretmeye başlarlar. Kendi bebeğiniz olmasa bile bir bebeğin ağlamasını göz ardı etmek güçtür. Ağlayan bir bebeğe bakmak stresli olabilir ancak ağlamanın, gelişimlerinin önemli bir parçası olduğunu ve yaramazlık yapmış olmak için ağlamadıklarını unutmayın. Mutsuz ya da sinirli olacağınız anlar için plan yapın. Kontrolünüzü kaybedebileceğinizi düşünüyorsanız bebeğinizi güvenli bir yere bırakın ve kısa bir süre uzaklaşın.
Bebekler stres altında olduklarında bolca sakinleştirilmeleri gerekir. Aşağıda, sakinleşmelerine yardımcı olacak bazı ipuçları bulabilirsiniz;
- Bebeğinizi tutun, hafifçe sallayın veya ana kucağına alın
- Şarkı söyleyin, radyoyu açın veya elektrikli süpürge gibi bir beyaz gürültü kaynağı çalıştırın
- Yürüyüşe veya gezintiye çıkarın
- Emzik vermeyi deneyin; bazı bebekler emzikle sakinleşebilir
- Ilık duş aldırın veya hindistan cevizi ya da bitkisel yağ ile masaj yapın
- Eşinize, aile ferdinize veya bir arkadaşınıza bırakın; herkesin molaya ihtiyacı olur, yardım istemekten çekinmeyin
Bebeğinizin ağlaması bebeğinizle veya eşinizle olan ilişkinizi etkiliyorsa lütfen yardım isteyin; insanlar her zaman size yardımcı olacaktır.