Söz konusu bebeğinizin biberonunu seçmek olduğunda önemli olan tek şey sizin ve bebeğinizin tercihleridir.
Bebeğiniz beslendikten sonra huzursuz oluyor ve gaz sıkıntısı çekiyorsa beslenirken yuttukları hava miktarını azaltmak için özel olarak tasarlanmış antikolik biberonlar ve emzikler kullanılabilir.
Biberon
İki boy biberon mevcuttur:
- Küçük boy (120 ml/4 oz biberonlar) küçük bebekler ve yeni doğanlar için en iyi seçenektir
- Büyük boy (225 ml/8 oz biberonlar) nispeten büyük bebekler için iyi bir seçenektir
Biberonlar üç farklı genişliğe sahiptir:
-
- Normal – Bunlar için biberon emziği bulmanız daha kolaydır! Ayrıca uyumlu oldukları soğutucu ve sterilize edici çeşidi de daha fazladır.
Geniş boğazlı biberonlar – Bu biberonlar bebeğinizin çok fazla hava yutmasını (çok fazla hava yutma gaz ve huzursuzluğa neden olur) önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca dolumları ve temizlenmeleri daha kolaydır.
Dar boğazlı biberonlar – Bebeğiniz bağımsız hale gelmeye hazır olduğunda bu biberonları daha kolay tutabilir.
Emzikler
Emzikler söz konusu olduğunda biri diğerinden iyi demek doğru değildir; önemli olan bebeğinizin tercihidir. Tipik çan eğrisinden meme ucunu andıran daha doğal şekle kadar çeşitli şekil ve boylarda olabilirler. Lateks veya silikondan üretilirler; lateks biraz daha yumuşakken silikon daha uzun ömürlüdür.
Emziklerinizi düzenli olarak değiştirmeniz, aşınma ve yırtılma belirtilerine dikkat etmeniz gerekir.
Akış hızı
Emziğin akış hızı, sütün bebeğinizin ağzına ne hızla akacağını belirler.
Eğer bebeğinizin beslenmesi 20 dakikadan uzun sürüyorsa, beslenirken uyuyakalıyor veya emziği çekiştiriyorsa daha yüksek akış hızına sahip bir emziğe geçme vaktinin geldiğini anlayabilirsiniz. Bebeğinizin; sütü ağzından saçması veya akıtması daha düşük akış hızına sahip bir emzik kullanmanın daha iyi olabileceğini işaret eder.
Sterilizatörler
Bebeğinizin bağışıklık sistemini korumak için bebeğiniz bir yaşına gelene kadar biberonların ve emziklerin sterilize edilmesi çok önemlidir. Bebeğiniz altı aylık olana kadar geniş ağızlı kap veya kaşık gibi diğer beslenme ekipmanları da sterilize edilmelidir.
Uygun bir sterilizasyon sistemiyle sterilize etmeden önce biberonları; meme pompalarını, emzikleri vb. önce durulayın, ardından sıcak ve sabunlu suyla yıkayın veya bulaşık makinesine atın.
Sterilizasyon birkaç yolla sağlanabilir:
- Kaynatma
Yaklaşık 10 dakika sürer. Kaynatma işlemi için; geniş bir kap kullanın ve bebeğinizin beslenme ekipmanlarının tamamen suyun içinde olduklarından emin olun. 5 dakika boyunca hızla kaynamalarını bekleyin. (Bu yöntemde emziklerin daha kısa ömürlü olacakları unutulmamalıdır.) - Buhar
Buhar sterilizasyonu; zaman ve yönteme göre farklılık gösterir. Elektrikli buharlı sterilizatörler 8-12 dakikaya ihtiyaç duyarken mikrodalga buharlı sterilizatörler için 2 dakika yeterli olabilir. Buharlı sterilizatörler çoğu bebek ürünleri mağazasından alınabilir. - Soğuk su sterilizatörleri
Yaklaşık 30 dakikaya ihtiyaç duyar. Bu sistemde, soğuk suya özel olarak tasarlanmış zararsız sterilizasyon tabletleri eklenir. Sterilizasyon sırasında; beslenme ekipmanlarının tamamen suyun içinde kaldığından emin olun.