Bebeğiniz doğdu, büyüyor… Zaman ilerledikçe hatta 6. aydan itibaren de denilebilir herkesten duyarsınız; BLW yap, BLW yöntemiyle mi besliyorsun?, hiç BLW denedin mi?, ben BLW yöntemine geçtim vs vs… Artık adına aşina olsanız da duymaktan fenalıklar geçirdiğiniz zamanlar da olmuştur ya da olacaktır. Ve araştırmaya başlar, arama motoruna yazarsınız; “BLW NEDİR?”

Sahi; nedir bu BLW?

BLW eski bir sağlık görevlisi ve ebe olan Gill Rapley tarafından bulunmuş ve tüm literatüre yayılmıştır. BLW olarak kısaltılan Baby Led Weaning; basit bir ifade ile çocuğun sütten kesilmenin başından yani ek gıdaya başlama döneminden itibaren kendi kendini beslemesine izin vermek anlamına gelir.

Yaklaşık altıncı aydan itibaren ek gıdaya geçişin başladığı bebek beslenmesinde; doktorun da önerisiyle küçük tattırımlar ve ayına göre beslenme tercihleri şeklinde ilerleyen ek gıda döneminde bebeğin gıdayı kendisinin yemesi aslında BLW.

Zaten bulduğu her şeyi ağzına götüren bu minik eller BLW yönteminde her zaman oldukça başarılı oluyor. Bebeklere yiyecekleri tehlike arz etmeyecek büyüklükte bir parça halinde verirseniz zaten kendini besleyecektir. Gözlemlerinizle de onaylayacağınız en belirgin şey; eğer bebeğiniz elindeki gıdayı severse kesinlikle yer, tadından hoşlanmazsa yemez. Baby Led Weaning’in özü tam olarak budur. Yani; Püre yapmak yok! Buz kalıbında dondurmak yok! Garip karışımları bir araya getirmek yok! Bu uğraşılar olmadığında BLW yöntemi; anneyi daha az oyalayan bir yöntem de aynı zamanda.

Kısaca BLW; çocuğunuzun kendi kendine eğlenerek beslenmesi. Tabii bu arada kimi annelere göre her yerin de kirlenmesi demek.

Sağlıklı ve bol eğlenceli BLW’li günler dileriz…

Yorum ekle