Hamilelik planımız olduğunda ya elimizden gebelik testi düşmez ya da kan testlerinden sonuç beklediğimiz bir macera içinde buluruz kendimizi… İster çift çizgi, ister kan değeri olsun her ikisinde de gördüğümüz şey bize bebeğimizin olacağını müjdeleyen hCG hormonu sonucudur.

Peki nedir bu hCG?

hCG plasenta tarafından üretilen yani yalnızca hamilelikte salgılanan bir hormondur. Ve gebeliğin en erken tanısıdır aslında.

Plasenta’nın görevi yalnızca hCG hormonu üretmek değildir. Ancak; biz eğer hCG sonucu alabildiysek bebeğimizle aramızdaki bağ olan plasentaya da büyük bir mutlulukla merhaba demiş olacağız.

Plasenta gebeliğin ilk anlarından itibaren çok önemli sorumluluklar üstlenir;

  • Bebeği Besler: Plasenta annenin kanında bulunan besinleri ve oksijeni bebeğe aktarır.
  • Boşaltım Sağlar: Plasenta anne karnında büyümekte olan bebeğin atıkları olan üre ve ürik asidin atılımını sağlar.
  • Bağışıklığı Aktarır: Plasenta 20-24 haftalar arasında, annenin belirli hastalıklara karşı kazanmış olduğu bağışıklığı, bebeğe aktarılır.

Plasenta ile ilgili detaylı bilgi için burayı tıklayabilirsiniz.

Bir çok önemli görevi olan ve vücutta sonradan ortaya çıkan plasenta vücut tarafından reddedilebilir. Bu ret hamileliği sona erdirir. Tam da bu sonucun yaşanmaması için plasenta hCG hormonu üretir ki; vücuttaki ret mekanizması baskılansın, plasenta reddedilmesin ve bebeği besleyebilsin.

Kısacası, hCG, plasentanın annenin vücudu tarafından reddedilmemesi için oluşturulur.

Harika bir sistem öyle değil mi?

Normalde hCG Seviyesi Nedir?

Bir kadın hamile olmadığında, hCG seviyesi de tespit edilemez. Unutmayın, bu hormon sadece plasenta tarafından üretilir, bu nedenle plasenta yoksa hCG’de yoktur.

Hamilelikte hCG Düzeyi Ne Olmalıdır?

Genel olarak tutunmadan 11 gün sonra kan testlerinde hCG hormon seviyeleri görülmeye başlanır. Fakat bunun kesin ve kati bir değeri yoktur. Çünkü; hCG seviyeleri her kadında farklı artar. hCG hormonu yeterli seviyelerde üretmeye başlaması vücut sistemlerine göre kiminde hızlı, kiminde daha yavaş olabilir.

Haftada bir, hormon seviyeleri neredeyse dört katına çıkar. Gebeliklerin %85’i bu düzeni takip ederken, bazı kadınlarda hCG hormon artışı çok daha düşük olabilir. Bunun kesin bir kuralı ve oranı yoktur.

Gebelik sürecinde hCG artışı bir dengeye oturur. Ve vücutta plasentanın reddini durdurmak ve tam süreli bir hamileliğe izin vermek için yeterli hormon seviyeleri korunmuş olur.

4 Haftada hCG Seviyeleri

Bu seviyelerin ne kadar hızlı arttığını anlamanın yolu hamilelik sırasında 4. ve 5. haftalara bakmaktır. 4. hafta boyunca, ortalama hCG seviyesi 75 mIU / ml’dir; bu, kaçırılan bir regl dönemin gerçekleştiği zamandır.

4. haftanın sonunda, vücuttaki hCG miktarı 1.940- 4.980 mIU / ml olacaktır.

Tüm bunlar sadece 7 kısa gün içinde ve çoğu durumda regl döneminizi kaçırdığınız zaman gerçekleşir.

5 Haftada hCG Seviyeleri

5. haftanın başlangıcı 2.580 – 6.530 hCG seviyeleri ile başlayacaktır. Bu hamilelik gelişimi açısından çok önemli bir hafta, çünkü 5. Hafta demek birkaç gün içinde kese oluşacak demektir.

5. hafta sona erdiğinde, hCG seviyeleri 10.140 ve 23.340 arasında olacaktır. Bu, vücuttaki hCG miktarında çok büyük bir sıçrama, ancak sonsuza kadar bu kadar yüksek kalmaz ve dengeli bir oranda durur.

İlerleyen Dönemlerde hCG seviyeleri

Doktorunuz, hCG grafiği olarak da adlandırılan bir hCG seviyesi grafiğine sahiptir. Bu grafikler, bir kadının hamilelik dönemine girdiğini belirlemek için kullanılır. Gebeliğin belirlenmesinden sonra ve ultrasonun da devreye girmesiyle doktorunuz artık hCG seviyenizle ilgilenmez.

Her grafik farklıdır çünkü her kadın farklı, bu yüzden rakamlar büyük ölçüde değişir.

  • Hafta: 50 – 4,980 mIU/ml
  • Hafta: 2,580 – 23,340 mIU/ml
  • Hafta: 11,230 – 65,380 mIU/ml
  • Hafta: 36,130 – 112,870 mIU/ml
  • Hafta: 64,600 – 116,310 mIU/ml

5. haftada oluşan kese ile birlikte bebek gelişmeye başlar. Sadece 4 gün içinde, bebeğin zaten 6. haftada gerçekleşen bir kalp atışı vardır. 6. hafta aynı zamanda embriyonun görüldüğü ve normal gelişimin buradan devam edeceği zamandır.

5. ve 10. haftalar arasında hCG seviyeleri düşmeye ve dengelenmeye başlar ve bu dönemdeki hCG düzeyiyle ilgili net bir oran da verilmemektedir.

Kısaca; her kadında farklı olan hCG seviyesi ne olursa olsun, hCG bize sadece hamileliğimizi müjdeler.

Düşük hCG Seviyesi Ne Anlama Gelir?

Bu, birçok genç annenin doktoruna sorduğu sorudur. Eğer hCG seviyesi düşükse normalde 48 – 72 saat beklemek ve tekrar test yapmak tavsiye edilir.

Bu noktada, seviyeler hala düşükse, üç farklı durum söz konusu olabilir;

1. Gebelik kalma dönemini yanlış hesaplamak

2. Düşük

3. Dış gebelik

Hamilelik testine güveniyorsanız, bu noktada hemen doktorunuza danışmanız gerekir

Yüksek hCG Seviyesi Ne Anlama Gelir?

Hormon seviyeleri çeşitli nedenlerle yükselir. Molar hamilelik veya yanlış hesaplama sebepleriyle hCG seviyeleri yüksek çıkabilir. Başka bir olasılık, plasentanın ihtiyaç duyduğu hCG miktarının çok daha yüksek olmasına neden olacak birden fazla bebeğe hamile kalabilmeniz yani çoğul gebelik durumudur.

Artık beta hCG ile ilgili konuya hakimsiniz.

İsteyen herkesin müjdeli haberler alması dileğiyle..